Tuesday, August 6, 2013

Juadah berbuka 6/8/2013

hari neh berbuka simple-simple je.. 
penat mengemas rumah seharian..
menu berbuka hari neh nasi minyak, ayam percik, asam pedas ikan pari ala melaka dan sayur sawi masak sos tiram bersama-sama jus oren.kat bawah ada resepi untuk dicuba. :

Nasi Minyak
Bahan-bahan
4 cawan beras, bersihkan dan tos
1/4 cawan minyak sapi
2 biji bwg putih,dicincang
2 biji bwg besar,dihiris
4 kuntum bunga cengkih
2 inci kulit kayu manis
6 biji buah pelaga
6 biji lada putih,ditumbuk
2 cawan beras
2 cawan air
1 cawan susu cair/fresh milk
2-3 titik pewarna kuning
1/2 cawan kismis
3 helai daun pandan

Cara-cara

Pijarkan minyak sapi dalam periuk.Goreng bwg besar dan bwg putih hingga kekuningan.
Masukkan kulit kayu manis,bunga cengkih,buah pelaga dan lada putih.Goreng selama 5minit.

Masukkan beras,air,susu cair,daun pandan yg disimpulkan serta pewarna kuning.Kacau supaya semua bahan serata.Tutup periuk dan tunggu hingga air kering.

Masukkan kismis dan kacau rata.Setelah itu tanak nasi hingga betul-betul masak.Ketika menghidang boleh letakkan bawang goreng serta buah badam.



Ayam Percik ala Kelantan

Bahan-bahan
1 sekor ayam yang dipotong 4
1 1/2 cawan santan pekat
2 biji bawang putih
1 labu bwg besar
2 cm halia
2 batang serai
1 camca kecil ketumbar
1/2 camca kecil jintan putih
1/2 cawan tepung beras
sedikit air asam jawa atau asam keping
cili kering (optional... kalau nak kuah merah)
garam dan gula secukup rasa

Cara-cara
Blend bawang,halia,serai,ketumbar,jintan...pastu peraplah dlm 1/2 jam.
masukkan ayam diperap bersama tepung beras yang digaul sekali ngan santan beserta bahan lain ke dlm periuk dan masak sehingga ayam agak2 3 suku masak dan kuah agak pekat.

angkat ayam bersama sedikit kuah dan masukkan dlm loyang pembakar.
bakar dlm oven dengan suhu 200 darjah dlm 1/2 jam atau agak keperangan.
hidangkan ayam yang dicelup dengan kuah lebihan tadi...hiaslah ikut selera masing-masing.



Sawi Masak Sos Tiram

Bahan-bahan
Bahan Sayuran. 
Sawi cina - 4 pokok

Bahan Kuah
Bawang Putih - 5-6 ulas 
Cili padi - 4-6 biji 
Sos Tiram - 5 Sudu Besar 
Air - ½ cawan 
Tepung jagung - 1 sudu besar 
minyak masak 

Cara-cara 
 Rebus air yang dicampur setitik minyak sehingga mendidih. 
 Masukkan sayur sawi cina, tunggu sedikit layu. 
 Keluarkan dan toskan air nya dan boleh disusun didalam mangkuk. 
 Tumbuk lumat bawang putih dan cili padi. 
 Tumis seketika, dan masukkan sos tiram. 
 Kacau sebati dan tambahkan sedikit air.kacau sekali lagi. 
 Bancuh tepung jagung dan dimasukkan dalam kuah sos tiram tadi untuk memekatkannya. 
 Curahkan sos yang telah masak keatas sawi cina yang telah disusun diatas mangkuk.



time for making cookies..selamat mencuba =)

No comments:

Post a Comment